با جلسه نهم از سری آموزش های طراحی وب در خدمت شما دوستان عزیز هستیم. در جلسه قبلی انواع مختلف استایل نویسی و طریقه استفاده از آنها در داخل سند یا سند خارجی CSS را با یکدیگر مرور کردیم. حال با کمی ریز شدن در مسئله ادامه مباحث مربوط به CSS را پی میگیریم.
ID و CLASS در استایل نویسی
آیدی و کلاس دو ویژگی اصلی و کاربری در استایل نویسی می باشد که با قرار دادن آنها در برچسب های HTML می توان تغییرات ظاهری مختلفی را در آنها ایجاد کرد. یکی از مواردی که باید به آن توجه داشت این است که در سند خود مجاز به استفاده از تنها یک ID همنام و برای یک عنصر هستید. یعنی نمیتوان از یک ID برای چند برچسب استفاده کرد. اما CLASS این محدودیت را نداشته و با خیال راحت می توانید در چندین برچسب بنا به نیاز از آن استفاده کنید. یکی از ویژگی های ID استفاده از آن برای آدرس دهی می باشد که در جلسات بعدی به آن خواهم پرداخت.
تعریف ID و CLASS در برچسب
آیدی و کلاس همانطور که دارای املای منحصر به خود هستند، دارای مشخصهی خاصی برای استفاده در سند CSS نیز می باشند. این مشخصه ها به ترتیب برای آیدی “#” و برای کلاس “.” می باشد. که در ادامه در مورد آنها توضیح خواهم داد.
برای اینکه بخواهید به یک برچسب با استفاده از css تغییرات دلخواه خود را اعمال کنید، ابتدا باید نحوه تعریف آیدی و کلاس را در برچسب ها بیاموزید. برای اینکار در برچسب مورد نظر (در برچسب دوطرف قسمت باز برچسب مد نظر است) با نوشتن حرف کلیدی ID یا CLASS سپس قرار دادن “=” و پس از آن قرار دادن دبل کوتیشن “” آیدی یا کلاس خود را تعریف کنید. اما برای شناسایی این برچسب و اعمال تغییرات به وسیلهی CSS باید نامی برای آن انتخاب کرد و آن را در دبل کوتیشنی که پس از مساوی قرار داده شده وارد کرد.
مانند:
<p class="name">
این یک پاراگراف است
</p>
همانطور که در کد بالا مشاهده می کنید. ما یک برچسب پاراگراف را ایجاد کردیم تا بتوانیم به وسیلهی css تغییرات خود را اعمال کنیم. چنین روشی را می توان برای تمام برچسب ها مورد استفاده قرار داد.
نکته: گاهی اوقات طراح برای صرفه جویی در وقت و همچنین کدنویسی تمیز و… به جای استفاده از روش کلاسدهی، از نام برچسب برای ایجاد تغییرات در CSS بهره می برد.
تا به اینجا شما توانستید چگونی تعریف آیدی یا کلاس را برای برچسب ها بیاموزید. اما برای اینکه بتوانید تغییرات دلخواه خود را با استفاده از CSS به برچسب خود اعمال کنید باید با روش تعریف آیدی و کلاس در سند style.css نیز آشنا شوید. (اگر با سند style.css آشنا نیستید به جلسه قبلی رجوع کنید)
تعریف ID و CLASS در سند CSS
تعریف آیدی یا کلاس در سند CSS دارای چند نکته کلیدی است که با یادگیری آن دیگر مشکلی برای استایل نویسی حرفهای نیز نخواهید داشت!
یک آیدی یا کلاس شامل سه قسمت:
- انتخابگر
- ویژگی
- مقدار
می باشد.
انتخابگر
مورد اول: همانطور که گفته شد مشخصه آیدی “#” و مشخصه کلاس “.” می باشد. این مشخصه ها در اینجا کاربرد خواهند داشت.
مورد دوم: هر آیدی یا کلاس دارای نام می باشند که در هنگام تعریف در یک برچسب به آن تعلق می گیرد.
اکنون شما قسمت اول یعنی انتخابگر را درک کردید. پس برای اینکه یک آیدی یا کلاس در سند CSS تعریف شود، ابتدا “#” یا “.” قرار می گیرد سپس نامی که برای آنها در نظر گرفته اید. حال باید از کروشه باز و بسته استفاده کنید “{ }” تمام ویژگی های مربوط به یک آیدی یا کلاس درون این کروشه ها قرار می گیرند و زمانی که خارج از آنها باشد بلااستفاده و باعث ایجاد مشکلات می شود.
ویژگی و مقدار
Property یا ویژگی دارای مقدار منحصر به خود می باشند. با بکار بردن آنها در یک آیدی یا کلاس میتوان تغییراتی در برچسب های مورد نظر اعمال کرد. در تصویر بالا ما یک ویژگی با نام color داریم که مقداری برابر با green دارد. کاری که ویژگی color انجام می دهد تغییر رنگ است. برای مثال اگر برچسب پاراگراف دارای چنین ویژگی باشد، متون موجود در آن به رنگ سبز خواهند بود.
دو نکته در نوشتن ویژگی ها وجود دارد و آن استفاده از نقطه نقل و قول “:” پس از نام ویژگی و نقطه ویرگول “;” در انتهای دستور می باشد. همیشه باید پس از نوشتن نام ویژگی نقطه نقل و قول قرار گیرد. سپس مقدار نوشته می شود. اما قرارگیری نقطه ویرگول در انتها وابسته به دو نکته بوده، آن هم وجود بیش از یک ویزگی در یک آیدی یا کلاس. یعنی اگر تنها یک ویژگی در آیدیی یا کلاس نوشته شده باشد قرار دادن نقطه ویرگول در انتهای دستور الزامی نیست. اما اگر بیش از یک ویزگی داشته باشیم الزامی می باشد.
دیدگاه